ŠESTAŠI U ĐURĐEVCU

Učenici šestih razreda 11. listopada 2023. posjetili su grad Đurđevac i saznali sve o đurđevačkoj legendi o Picokima. Po dolasku u grad dočekali su ih kostimirani Haramije u povijesnim odorama te predstavili priču o Picokima i zorno uprizorili pucnjavu iz topa.

Nakon toga uslijedio je obilazak muzeja grada Đurđevca koji se nalazi u utvrdi Stari grad. Ondje su učenici vidjeli reprezentativni stalni postav slika hrvatskih umjetnika s kraja 19. i 20. stoljeća, dio bogate donacije Ivana Lackovića Croate, uključujući i Interpretacijski centar Picokijade te multimedijalni prikaz legende.

Uslijedio je boravak u prirodi – druženje s devama, kozama, ljamama i magarcima u Hrvatskoj Sahari, pustinjskom ambijentu pored utvrde Stari grad. Učenici su ručali u hostelu Borik u kojem su ih dočekali sjajni animatori organiziravši im brojne igre na otvorenom (povlačenje užeta, gađanje limenki, skakanje u vreći). Učenici su se sjajno zabavljali, a sve je zaokruženo odlaskom na poučnu stazu u obližnjoj šumi koja je završila trčanjem pješčanim dinama, atrakcijom grada Đurđevca.

Šestaši su, na kraju dana, zaključili da im je ovo jedan od najboljih izleta i da bi se svakako voljeli vratiti u grad Đurđevac!