OSMAŠI U VUKOVARU

Kajzerički su osmaši 18. listopada 2023., u sklopu projekta „Posjet osmih razreda Vukovaru“, posjetili naš najpoznatiji grad na Dunavu. Dvodnevni put u povijest započeli su predavanjem o Domovinskom ratu, a naši su učenici tijekom trajanja predavanja pokazali zavidnu razinu znanja o hrvatskoj povijesti.

Nakon predavanja uslijedilo je razgledavanje hangara i prostora Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar u kojem su bili smješteni. Posjetili su i Gradski muzej Vukovar te Muzej Vučedolske kulture u kojem su učenici imali priliku susresti se s predmetima i običajima ljudi koji su živjeli na vukovarskom prostoru čak 3000 godina pr. Kr. Dan su zaokružili pogledom s Vukovarskoga vodotornja – simbola ratnoga stradanja i otpora koji su pružali hrabri Vukovarci.

Sljedeći je dan bio posvećen obilascima memorijalnih lokacija (Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put – Put spasa, Župa sv. Filipa i Jakova, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčara, masovna grobnica na Ovčari, Velepromet i Borovo Commerce i vukovarska bolnica).

Kao i svi osmaši prije njih, tradicionalno su, u znak sjećanja na sve poginule i preminule u Domovinskome ratu, na Ovčari i Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata zapalili lampione. Nakon ručka posjetili su Školu mira u kojoj su odslušali predavanje o važnosti očuvanja mira.

U Zagreb su se vratili ispunjeni doživljajima i pogledom u bolje sutra, u sretniju i mirniju budućnost.