Što je genitalna HPV infekcija?


Genitalna HPV infekcija je spolno prenosiva bolest uzrokovana humanim papilomavirusom. Ime se odnosi na skupinu virusa s više od 100 tipova, od kojih je više od 30 spolno prenosivo. U većine inficiranih HPV-om neće se razviti nikakvi simptomi, a infekcija će proći sama od sebe. Tipove virusa koji izazivaju značajnije abnormalnosti na papa-testu nazivamo “tipovima visokog rizika”. Infekcija ovim tipovima može dovesti do razvoja karcinoma vrata maternice, vanjskog spolovila, vagine, anusa ili penisa. Druge tipove, koji obično uzrokuju manje citološke abnormalnosti na papa-testu ili genitalne bradavice (kondilome), nazivamo tipovima “niskog rizika”.

tekst i slika preuzeti sa stranice http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/10129/HPV-infekcija-pitanja-i-odgovori.html

Kako dolazi do genitalne HPV infekcije?

Svaka osoba koja je ikad imala genitalni kontakt s osobom koja je inficirana HPV-om može biti inficirana HPV-om. To se odnosi i na muškarce i žene koji infekciju dalje mogu prenijeti na svoje spolne partnere, a da pri tom ni ne znaju da su inficirani. Tipovi HPV-a koji inficiraju genitalni sustav primarno se šire spolnim putem.

Ovaj kratak edukativni filmić o HPV-u prilagođen je adolescentima i svakako ga preporučamo pogledati ga.