Petar Andačić ponovno briljirao na završnom natjecanju GlagoMatike

Završno natjecanje GlagoMatika 2024. održano je u utorak, 4. lipnja 2024. u prekrasnom prostoru kaštela Dubovac u Karlovcu.

Nagrade pobjednicima uručili su kneževski par grof Petar Zrinski i markiza Ana Katarina Frankopan.

 

GlagoMatika je video igra – web aplikacija – prepoznavanja i zbrajanja brojeva na glagoljici inspirirana knjigom “Modruški urbar” iz 1486. godine kneza Bernardina Frankopana.

Natjecanje GlagoMatika održava se od 2021. godine u organizaciji autora igre Tomislava Beronića i provedbenih partnera: DPD “Sv. Ivan Pavao II.” i PŠ Siniše i Zrinka Rendulića iz Oštarija, OŠ Kajzerica iz Zagreba i OŠ Ljudevita Modeca iz Križevaca. Od jeseni 2023. godine organizator natjecanja je Družba čuvara baštine “Frankopani” iz Rijeke.

 

Članovi natjecateljskog povjerenstva su:

Tomislav Beronić, autor igre i prior Družbe čuvara baštine “Frankopani”

Irena Juričić u ime DPD „Ivan Pavao II.”

Mirjana Grubišić u ime PŠ Siniše i Zrinka Rendulića

Stanka Svetličić u ime OŠ Kajzerica 

Martina Valec-Rebić u ime OŠ Ljudevita Modeca.

 

Pokrovitelji svih natjecanja su Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Društvo prijatelja glagoljice.

 

Sponzori Završnog natjecanja GlagoMatika su: Muzeji Grada Karlovca, Turističko-ugostiteljska škola Karlovac, Sora – Cvjetni dizajn, Legi-Skoko j.o.o., NIMCO d.o.o., Sirana Jagarka, Pivovara Podrum, AKMD Trade d.o.o., Belle Futura d.o.o., Franck d.d., Hermes International d.o.o., Zvijezda plus d.o.o., Kosinj konzalting, Dalmaconsult d.o.o. i BIT obrt.

 

Natjecanja u GlagoMatici održavaju se kao pripremna (online) i završno (uživo) u tri skupine:

· AZ – za učenike 1. i 2. razreda osnovnih škola – rješavanje zadataka prepoznavanja i zbrajanja jednoznamenkastih brojeva na glagoljici (prve tri razine);

· BUKI – za učenike 3. i 4. razreda osnovnih škola – rješavanje zadataka prepoznavanja i zbrajanja jednoznamenkastih i dvoznamenkastih brojeva na glagoljici (prvih šest razina);

· VEDI – za učenike viših razreda osnovnih škola – rješavanje zadataka prepoznavanja i zbrajanja jednoznamenkastih, dvoznamenkastih i troznamenkastih brojeva na glagoljici (devet razina).

 

Nagrade za prva tri mjesta osvajaju natjecatelji koji steknu najviše bodova. Dozvoljeno je igru odigrati više puta unutar jednog sata s tim da se zapisuje samo posljednji rezultat, što natjecatelje navodi i na donošenje odluka o prihvaćanju rizika.

 

Igra GlagoMatika posebna je po tome što na zabavan način upravo glagoljicom – prvim hrvatskim pismom – povezuje povijest, književnost i matematiku.

Glagoljica, naime, u sebi ima ugrađen jedinstveni brojevni sustav u kojemu svaki znak ne predstavlja samo jedan glas već i jedan broj. Slova od brojeva razlikujemo tako što u izražavanju broja ispred i iza slovnog znaka stavljamo točku. Stoga brojevni sustav glagoljice ima 32 znamenke kojima se mogu izraziti brojevi do 5999, no u starim glagoljskim zapisima vrlo rijetko su se zapisivali brojevi 2000 i veći.

 

Završno natjecanje GlagoMatika održano je u vremenu od 12 do 13 sati, a potom je održano i pokazno natjecanje u novoj igri prepoznavanja riječi pisanih glagoljicom koja će biti uvedena od sljedeće školske godine. Domjenak za natjecatelje i njihovu pratnju pripremila je Turističko-ugostiteljska škola Karlovac, a besplatni obilazak muzejskog postava kaštela Dubovac dar je Muzeja Grada Karlovca.

Svečanost proglašenja pobjednika započela je u 15 sati dolaskom kneževskog para grofa Petra Zrinskog i markize Ane Katarine Frankopan, koje su utjelovili Jasmina Gašparović i Stjepan Bezjak u prekrasnim kostimima iz Ozlja i činom lomljenja frankopanskog kruha. Osim kneževskog para kostimirani su bili i svi organizatori natjecanja što je cijelom događanju u prostoru frankopanskog kaštela Dubovac dalo poseban čar.

Pobjednicima Završnog natjecanja GlagoMatika 2024. iz ruku kneževskog para uručene su plakete i prigodni darovi sponzora i pokrovitelja Društva prijatelja glagoljice, među kojima izdvajamo glagoljsko i latinično izdanje romana “Misal kneza Anža Frankopana” Tomislava Beronića i knjigu “Kosinjska tiskara” dr. sc. Ivana Mancea koje, jedna na književni druga na stručni način, govore o nastanku prve hrvatske tiskane knjige “Misala po zakonu rimskog dvora” iz 1483. godine u tiskari kneza Ivana VIII. Anža Frankopana Brinjskog u danas malom ličkom mjestu Kosinju.

 

Planovi organizatora Družbe čuvara baštine “Frankopani” su proširiti natjecanje izvan granica Republike Hrvatske i dati mu međunarodni karakter. U tijeku je prijevod web aplikacije na poljski jezik u suradnji s partnerima iz Poljske, a učinjeni su i koraci u povezivanju s udrugama i institucijama Hrvata u susjednim zemljama i šire.

 

I za kraj, prema riječima organizatora, pobjednici GlagoMatike 2024. su svi koji su u utorak, 4. lipnja 2024. prošli kroz vrata kaštela Dubovac, a najbolje rezultate ostvarili su:

SKUPINA AZ (1. i 2. razred)

1. Ana Barlović, Dubrovčan

2. Dolores Turkalj, Selci Đakovački

3. Domagoj Šimunec, Oborovo

SKUPINA BUKI (3. i 4. razred)

1.Mihael Turkalj, Selci Đakovački

2.Petar Andačić, Kajzerica Zagreb

3.Mike Pretković, Lepoglava

SKUPINA VEDI (5. do 8. razreda)

1. Anastasia Tomljanović, Kostrena

2. Dorian Krajcar, Oprić

3. Luka Milinović, Split

 

Ime našeg učenika Petra Andačića na jednom je od prva tri mjesta u sva tri kruga ovogodišnjeg natjecanja, a svoje je znanje potvrdio i na završnom natjecanju na kojem je osvojio drugo mjesto.

U pratnji svoje učiteljice Marine Hranilović Hadžić, Petar je osim izvrsnog rezultata koji je postigao, iskoristio priliku za obići kaštel Dubovac i razgledati postavu muzeja.

Zahvaljemo se Petru što je još jednom na tron stavio svoje i ime svoje škole, Petrovim roditeljima i učiteljici Marini na podršci.

 

U nadi da će i u predmetnoj nastavi nastaviti svoj natjecateljski put u poznavanju glagoljice Petru želimo puno uspjeha u radu!