Otkucaji vukovarskog srca u našoj školi

Od 2014. godine svakoga 18. studenog ili bliskog datuma nastava i prostor škole posvećeni su Vukovaru i Škabrnji. Učenici i djelatnici s velikim se pijetetom tada prisjećaju stradanja naših hrvatskih gradova.

Svaka je godina i tematski određena. Ove je godine to Vukovarski stup ponosa OŠ Kajzerica. Svaki je razredni odjel odabrao jednu riječ koja je simbolično povezana s gradom Vukovarom te je predstavnik svakog, od 32 razredna odjela, ispisao riječ na školskom stupu koji je nazvan Vukovarski stup ponosa. Riječi su koje učenike podsjećaju na grad: srce, mir, hrabrost, odlučnost, roditelji, djetinjstvo, nebo, Dunav…

Glagoljaška je skupina izrezbarila ime grada na glagoljici koja su postavljena u predvorju škole. Osim glagoljičkih slova, izrađeni su i likovni radovi s velikim slovom V uz koje se nalaze glagoljicom ispisane riječi koje su učenici ispisivali na stup.

Na Vukovarsko srce OŠ Kajzerica sletjele su i ptice mira koje još snažnije čuvaju grad svojim krilima. Učenici razredne nastave i produženoga boravka na svoj su način obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara oslikavajući motive grada.

Poseban plakat izradili su učenici osmog razreda na nastavi Vjeronauka.

Učenici šestog razreda na temelju Priče o djetinjstvu ispisivali su za njih najdojmljivije rečenice u vučedolsku golubicu.

U OŠ Kajzerica u Zagrebu znamo i učimo da u prošlosti ne možemo živjeti, ali je nikada nećemo zaboraviti. Živimo za budućnost u ime onih koji su nam dali domovinu i slobodu. Zauvijek ćemo biti štit koji će braniti da se ne zaboravi, braniti domovinu da uvijek bude slobodna, da Vukovar i Škabrnja uvijek budu dio našeg srca. Jer srce je tako maleni ljudski organ, ali svojim duhom i snagom koje posjeduje, može obuhvatiti i braniti cijeli svijet.