Svjetski dan energetske učinkovitosti i očuvanja energije

U sklopu izvannastavnih aktivnosti, dana 4. ožujka 2022. godine, učenici sedmih razreda Osnovne škole Kajzerica obilježili su Svjetski dan energetske učinkovitosti i očuvanja energije.
Za učenike je održano predavanje na temu obnovljivih i neobnovljivih izvora energije koje su učenici s oduševljenjem pratili, a koje su pripremile i održale učiteljica Biologije, Vjera Pavić i učiteljica Kemije, Dijana Perić. Nakon održanog predavanja uslijedila je rasprava o njihovim dosadašnjim navikama i novim saznanjima koja su im bila prikazana na projekciji. Odlučili su biti mali inspektori u svojim domovima koji će upozoravati svoje ukućane na nepotrebno i neefikasno trošenje energije i vode.

Nakon predavanja učenici su aktivno sudjelovali u radionici namijenjenoj podizanju svijesti o očuvanju energije. U sklopu kreativnih radionica učenici su sa svojim učiteljicama izvodili eksperimente te izrađivali figurice i plakate vezane uz štednju energije, ali i očuvanje voda i okoliša. Svojim aktivnostima, izveli su zaključak te poslali važnu poruku da energetska učinkovitost ne ovisi samo o tehnološkim rješenjima koja se mogu provoditi, već naprotiv, ako nema energetski osviještenih ljudi koji će tom tehnologijom upravljati te i sami svojim ponašanjem davati pozitivan primjer ostalima, rezultati mogu izostati.

Svjetskim danom očuvanja energije želi se potaknuti shvaćanje i rješavanje problema neučinkovitoga korištenja energijom, a obilježava se dana 5. ožujka, kad je donesena odluka o rješavanju energetske krize i pronalaženju mogućih rješenja.

Energetska učinkovitost predstavlja smanjenu potrošnju energije potrebne za obavljanje određenog posla, čime se uvelike poboljšavaju zaštita okoliša, kvaliteta zraka te se ostvaruju značajne novčane uštede.