Svjetski dan energetske učinkovitosti i očuvanja energije

U sklopu izvannastavnih aktivnosti, dana 4. ožujka 2022. godine, učenici sedmih razreda Osnovne škole Kajzerica obilježili su Svjetski dan energetske učinkovitosti i očuvanja energije.
Za učenike je održano predavanje na temu obnovljivih i neobnovljivih izvora energije koje su učenici s oduševljenjem pratili, a koje su pripremile i održale učiteljica Biologije, Vjera Pavić i učiteljica Kemije, Dijana Perić. Nakon održanog predavanja uslijedila je rasprava o njihovim dosadašnjim navikama i novim saznanjima koja su im bila prikazana na projekciji. Odlučili su biti mali inspektori u svojim domovima koji će upozoravati svoje ukućane na nepotrebno i neefikasno trošenje energije i vode.

Nakon predavanja učenici su aktivno sudjelovali u radionici namijenjenoj podizanju svijesti o očuvanju energije. U sklopu kreativnih radionica učenici su sa svojim učiteljicama izvodili eksperimente te izrađivali figurice i plakate vezane uz štednju energije, ali i očuvanje voda i okoliša. Svojim aktivnostima, izveli su zaključak te poslali važnu poruku da energetska učinkovitost ne ovisi samo o tehnološkim rješenjima koja se mogu provoditi, već naprotiv, ako nema energetski osviještenih ljudi koji će tom tehnologijom upravljati te i sami svojim ponašanjem davati pozitivan primjer ostalima, rezultati mogu izostati.

Svjetskim danom očuvanja energije želi se potaknuti shvaćanje i rješavanje problema neučinkovitoga korištenja energijom, a obilježava se dana 5. ožujka, kad je donesena odluka o rješavanju energetske krize i pronalaženju mogućih rješenja.

Energetska učinkovitost predstavlja smanjenu potrošnju energije potrebne za obavljanje određenog posla, čime se uvelike poboljšavaju zaštita okoliša, kvaliteta zraka te se ostvaruju značajne novčane uštede.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje korisničkih usluga te za olakšavanje navigacije našim stranicama.