STEAM dan u našoj školi

U četvrtak, 24. studenoga 2022. u našoj je školi održan STEAM dan u organizaciji STEM tima kojeg čine Sunčana Mumelaš, Ines Delač, Vjera Nikolić, Dijana Perić i Maja Medunić. 

STEAM dan održan je u sklopu rada u zajednici za znanstveno obrazovanje u Europi – Scientix čija je ambasadorica i naša učiteljica prirode, biologije i kemije Sunčana Mumelaš.

STEAM je obrazovni pristup koji uključuje umjetnost u poznatiji  STEM model, a kojem pripadaju znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika.Cilj projekta je prvenstveno bio uključivanje učenika u zanimljive aktivnosti kao i upoznavanje sa mogućnostima koje STEAM područje nudi.

Učenici su imali priliku slušati predavanja stručnih osoba koji rade u STEAM području. Mnogi roditelji su se odazvali kao predavači, a navedena zanimanja samo su neka od zanimanja o kojima su učenici slušali: arheolog, geolog, botaničar, programer, geofizičar.

Učenici razredne nastave sudjelovali su u radionicama „Malih inženjera“.

U jutarnjoj smjeni održano je predavanje o tvrtki Rimac koje su učenici 6. i 8. razreda pažljivo slušali, a neke je potaknulo i na promišljanje o budućoj karijeri. Najbitnija poruka predavanja bila je o važnosti znanja i motiviranosti za napredak.

Udruga Baltazar u velikoj je dvorani pripremila različite atrakcije koje su proučavali učenici svih uzrasta. Gledajući kroz mikroskop, učenici su vidjeli svijet u kapljici vode, izrezivali su znakove i učili kriptografiju, proučavali primjerke fosila, učili o plućima i srcu upoznavši se sa stetoskopom.

Učenike razredne nastave jako je veselilo gledanje virtualne stvarnosti kroz posebne VR naočale.

U maloj su dvorani djelatnici tvrtke INA MAZIVA održali predavanje o svojim proizvodima, s porukom o ekološkoj osviještenosti, koja je, pogotovo sada, kada se svi građani grada Zagreba trude što ispravnije razvrstavati otpad, u fokusu pažnje.

Nakon radionica vanjskih stručnjaka, učenici su u svojim učionicama, koristeći tehnologiju, na tabletima, sukladno STEAM danu, izrađivali plakate o onome što im je ostalo u najvećem sjećanju.  

Zahvaljujemo svim roditeljima i djelatnicima tvrtke Rimac, INA MAZIVA, udruge Baltazar i Malim inženjerima na podršci i vremenu koje su izdvojili za učenike naše škole.

Djelić atmosfere donosimo fotografijama.