Pismo učenicima i učiteljima

Zadnji je nastavni dan u još jednoj neobičnoj školskoj godini. Nekoliko naših nedavnih školskih godina zaista nam je svima donijelo neobične prevrte, neočekivane događaje, neviđena iskustva. U svemu je tome dobro što smo mi u školi naučili učiti o svemu i iz svega. Pa će i ova školska godina ostati u sjećanju kao još jedna koja nas je obogatila iskustvima o kojima nikad ranije nitko nije pisao u knjigama. Živimo jedno novo vrijeme. Bogato iskustvima i nikad ranije ispričanim pričama.
Mudro je duboko udahnuti i prigrliti sva ta iskustva i biti sretan jer, eto, možemo se osvrnuti i reći – još je jedna nastavna godina za nama.
Nama je danas u našoj osnovnoj školici poseban dan jer smo se oprostili od prve cjelokupne generacije osmaša. Onih koji su tu na Kajzi krenuli u prvi razred. I danas završili osmi razred. I vi ste, dragi naši osmaši, jedna baš posebna generacija. Jako uspješna, zanimljiva, prepuna znatiželjnih osoba koje se međusobno jako razlikuju, ali zajedno čine izuzetno nasmiješenu, uspješnu i vedru generaciju. Osvrnite se samo na trenutak – za vama su potresi, maske, zaštitne mjere, nastava na daljinu, elektronička komunikacija, udaljenosti, rat koji vam je donio nove prijatelje… pa ipak- puni ste znanja, vedri, komunikativni, sretni. Želim vam svima da prigrlite i dobro i loše što je to proteklo vrijeme donosilo, jer ćete tako puno lakše odrasti u velike ljude. Naučili ste biti empatični, zahvalni, društveno odgovorni i svjesni. Danas ste to pokazali emotivnim riječima i gestama prema svojim učiteljima. Tako se biva čovjekom. Stoga – mi smo svoje napravili – odgojili smo Ljude i naučili ih životnim vrijednostima. Hvala vam, naši ovogodišnji osmaši, što ste, odrastajući u našoj školici, učili i iz knjiga, i gledajući i upijajući, što ste bili djeca zbog koje učitelji podižu ljestvice i imaju povratnu informaciju da sve što rade zaista vrijedi i što danas s ponosom možemo reći- bili ste naši! Neka vam je sa srećom, gdje god vas život usmjerio.
Mlađim generacijama želim da se odmore, opuste, nauče nešto novo, steknu nova iskustva, pronađu nova prijateljstva, vesele se malim stvarima i sretno se najesen vrate u svoje školske klupe.
A za sve učitelje jedno veliko hvala, u ime svih naših sretnih generacija i u ime onih koji iz pozadine nastoje otvarati puteve bez prepreka za ostvarivanje svih onih malih stvari zbog kojih je učiteljski poziv, unatoč svemu, najljepši poziv na svijetu. Znam, dragi moji, da ćete se, kad se danas poslijepodne osvrnte na proteklo vrijeme, nasmiješiti srcem znajući da je sve dobro. Dječji su osmijesi i zagrljaji danas rekli sve. I za kraj, pozdravljam vas riječima jedne trećašice: „Sretni vam praznici!“
Vaša ravnateljica,
Majda Tometić, prof.