Osmaši u Rijeci

2. studenog 2022. učenici osmog razreda otputovali su na jednodnevnu terensku nastavu u Rijeku.

Posjetili su Astronomski centar Rijeka u kojem su razgledali planetarij te prisustvovali prigodnom stručnom predavanju o Svemiru i njegovim zanimljivostima kroz Fulldome filmove i live prezentacije. Svoj obilazak nastavili su prema Trsatu. Po dolasku razgledali su svetišta Majke Božje Trsatske uz vodstvo, s obilaskom i posjetom Riznici, prošetali do Trsatske gradine s koje se pruža prekrasan pogled na Rijeku i Kvarner. Uz stručno vodstvo u dvije su grupe u centru grada obišli muzej Peek&Poke i Guvernerovu palaču.

Muzej PEEK&POKE jedan je od rijetkih stalnih postava stare računalne tehnologije u Europi. Otvoren je 2007. godine kao edukativni i neprofitni projekt par računalnih entuzijasta, a danas se muzej prostire na 300 četvornih metara i sadrži više od 1000 eksponata iz svjetske i
domaće računalne povijesti.

Kroz izložbu/stalni postav GUVERNEROVE PALAČE doživjeli su prikaz burne političke povijesti Rijeke, od osnivanja Riječkoga gubernija potkraj 18. do sredine 20. stoljeća. Uz pomoć izloženih muzejskih predmeta saznali su kada i zašto je osnovan Gubernij, tko su bili Riječki guverneri, kakav je bio odnos Rijeke i Habsburgovaca te kako je Rijeka pripojena Kraljevini Italiji. Drugi dio stalnog postava donosi okosnicu društvenog života bogatih i moćnih Riječana u 19. stoljeću. Izložba se proteže kroz reprezentativne salone prvoga kata palače u kojima se pisao dio burne prošlosti grada.

Po završetku obilaska oba muzeja, slobodno vrijeme u centru grada Rijeke iskoristili su za šetnju i odlazak u McDonalds.

Uz pjesmu tijekom cijelog puta u večernjim su satima stigli u svoju Kajzericu.