Održan Europski kviz o novcu

Hrvatska udruga banaka, tijekom Europskog tjedna novca od 21. do 27. ožujka 2022., održala je treći put „Europski kviz o novcu“, online natjecanje za timove učenika od 13 do 15 godina. Na kvizu je sudjelovalo više od 100 osnovnih i srednjih škola te više od 1100 učenika iz 68 različitih gradova diljem Hrvatske.

 

„Ove smo godine na Europskom kvizu o novcu okupili učenike iz do sada najviše gradova, njih čak 68 s preko 1100 prijavljenih učenika. Iznimno smo ponosni na sve natjecatelje jer su svojim sudjelovanjem pokazali uspješan timski rad, ali i razumijevanje važnosti financijskog obrazovanja. S obzirom na godinu uvođenja eura, ali i globalne izazove s kojima se svi suočavamo, posebno je važno da i mladi budu upoznati s osnovama financija. Na taj način će biti u mogućnosti donositi ispravne i informirane financijske odluke, a osigurat će i temelje za veći prosperitet društva“, izjavio je direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović.

 

Europski kviz o novcu je projekt Europske bankovne federacije čiji je cilj učenjem i pripremama za kviz poboljšati financijsku pismenost djece i mladih diljem Europe. Spaja online učenje o osobnim financijama i natjecanje svih prijavljenih timova, iz različitih učionica u isto vrijeme.

 

U kvizu je sudjelovalo 257 timova. Među njima su bili i naši timovi, njih pet. Ostvarili su izvrsne rezultate te osvojili 6., 11., 14., 18. te jedno mjesto u prvoj četvrtini natjecateljskih timova. U timovima su bili: Nola Galli, Ema Čuljak, Ana Barać, Toni Dvornik, Leon Petek, Borna Boras, Andrija Govorčinović, Roko Zado Bešker, Lucia Petričić i Una Bosančić. Na svoje su mlade financijere ponosne mentorice Ana Mateković, Vesna Žitko i Andrea Bosanac.