Međunarodni filmski festival

Međunarodni film za mlade

 

Naš učenik Eugen Kelemen član Međunarodnog povjerenstva za najbolji europski film za mlade.

Europska filmska akademija već sedmu godinu dodjeljuje Nagradu mlade publike (EFA Young Audience Award), svojevrsni europski Oscar za film za mlade po izboru mladih iz 38 zemalja. 

To je veliko međunarodno povjerenstvo ove godine činilo 3600 mladih u dobi od 12 do 14 godina iz čak 38 zemalja. Iz Hrvatske je sudjelovalo samo 24 učenika, a među njima je bio i naš Eugen Kelemen, učenik 7.c razrednoga odjela. Tako je OŠ Kajzerica po prvi put imala svog predstavnika u tom velikom povjerenstvu mladih europskih filmoljubaca. Eugen je s ponosom isticao da je učenik zagrebačke OŠ Kajzerica, ljubitelj filma te da voli video i grafičko kompjutorsko stvaralaštvo. Prijavio se na natječaj, napisao motivacijsko pismo te ubrzo bio pozvan na sudjelovanje u ovoj filmskoj manifestaciji.

Međunarodni je odbor nominirao tri filma: talijansko-francuski film “Pinocchio”, norveški “The Crossing” te “Wolfwalkers”, koprodukciju Irske, Luksemburga i Francuske. Zbog pandemije koronavirusa članovi su povjerenstva putem posebne platforme pogledali nominirane filmove, razgovarali o njima s predstavnicima Zagreb Film Festivala i pratili razgovore uživo s redateljima i glumcima. U nedjelju, 25. travnja, svih 3600 članova glasovalo online za svog favorita. 

Nagradu mlade publike Europske filmske akademije za 2021. dobio je norveški film „The Crossing“ koji na dirljiv i uzbudljiv način prikazuje sudbinu četvero židovske djece, njihov bijeg od nacista u Švedsku i ponovni susret s roditeljima. Priča je to o hrabroj djeci, o obitelji, prijateljstvu i strahovima u vrijeme Drugog svjetskog rata. Ceremonija proglašenja pobjednika prenosila se uživo iz studija u njemačkom gradu Erfurtu.

Našem je Eugenu ovo zasigurno bilo jedno zanimljivo iskustvo te jedna od crtica u njegovoj autobiografiji.