Europski dan jezika u Osnovnoj školi Kajzerica

Bonjour!

Wie geht es dir? Cuántos años tienes?

Che lingue parli?

Danas imamo mali zadatak za Vas: možete li nabrojati jezike kojima smo započeli ovu objavu?

Učite li već koji od tih jezika? Možda planirate započeti s učenjem i upisati tečaj stranog jezika?

Neka Vam naši jezikoljupci, učenice i učenici OŠ Kajzerica, budu inspiracija u tome.

Oni su u ponedjeljak, 26. rujna, zajedno sa svojim učiteljicama stranih jezika obilježili Europski dan jezika. Ove su se godine bavili višejezičnošću u svakodnevnome životu i pokušali osvijestiti na koje nas sve načine strani jezici okružuju te koliko se već dobro možemo sporazumjeti s prijateljima iz drugih zemalja na njihovim jezicima.

Zadatak učenika bio je i odijenuti majicu ili neki drugi odjevni predmet s natpisom na stranome jeziku – engleskom, njemačkom, francuskom…i pokazati da strane jezike ne učimo samo na nastavi, nego i koristeći ih aktivno u slobodno vrijeme.

Kako smo se proveli? Pogledajte u nastavku.

Europski dan jezika obilježili su i učenici 1. c razrednog odjela

Učenici 1. c razrednog odjela obilježili su Europski dan jezika donošenjem odjeće na kojoj su bile napisane riječi na engleskom, francuskom i češkom jeziku. Riječi su pročitali i preveli. U razredu je bila i jedna majica s talijanskom zastavom te majica s dvadesetak primjera tradicijske odjeće nekih europskih država te njihovim zastavama i nacionalnim imenima.

Kako mnogi prvašići još nedovoljno poznaju zemljopisne pojmove razgovarali smo o onome što učenici znaju i razumiju, ali smo usvojili i neka nova znanja.

Zamislili smo zemljovid kao prikaz kopna i mora s globusa na papiru. Pojasnili smo pojmove kopno i voda te nabrajali kontinente. Otkrili smo da svi, osim naše Europe, započinju glasom A, a slovo A svi znaju prepoznati i napisati. Smjestili smo Europu u središte našega zemljovida i nabrojali neke njezine države. Zaključili smo da se neki jezici govore u više država.

Iako smo kao školarci mali, s našom smo učiteljicom Ivanom Lović Štenc približili veliki svijet i ponešto naučili, kao veliki!

A kako su Europski dan jezika proveli učenici u produženome boravku?

Učenici 1.d, 2.a i 2.d sa svojim su učiteljicama Idom Belošević, Lucijom Smolković i Antonijom Pažin u produženom boravku obilježili Europski dan jezika.

Mnogobrojnim aktivnostima upoznali su europske jezike: proučavanje, izrada europskih zastava, učenje i izgovor pozdrava na odabranom jeziku.

Nakratko su postali pravi poligloti.

Njihove uratke možete pogledati u videozapisima i na fotografijama u nastavku.

Na Europski dan jezika nisu zaboravili ni naši učenici koji pohađaju pripremnu nastavu Hrvatskoga jezika. Sa svojom su se učiteljicom Vanesom Vondra okušali u jezičnim brzalicama na hrvatskom, ukrajinskom i makedonskom jeziku.