Erasmus + Learning through collaboration and cooperation

Learning through collaboration and cooperation
Valencia, Španjolska, 21. – 26.kolovoza 2023.

Novi krug naših europskih mobilnosti je krenuo. U sljedećih 5 godina provest ćemo razne mobilnosti, što kroz edukacije i job shadowinge, što kroz mobilnosti s učenicima.

  

Prva naša mobilnost je u Španjolskoj, u gradu Valenciji, na tečaju Learning through collaboration and cooperation. Tečaj je polazila učiteljica Marina Hranilović Hadžić. Upravo suradnja i timski rad je ono što ćemo u našoj školi pokušati ojačati u godinama koje slijede. Na tečaju je bilo 8 polaznika iz Italije, Bugarske, Poljske i Njemačke.

Zajedno smo izmjenjivali iskustva i ideje te rješavali školske probleme i prepreke. Učili smo o projektnoj nastavi, suradnji, timskom radu,
motivaciji, tehnikama smanjenja stresa i upoznali različite mobilne aplikacije koje nam mogu pomoći i olakšati rad. Zanimljivo je bilo slušati o obrazovnim sustavima drugih država, edukacijama koje su potrebne kako bi se postalo učitelj i mogućnostima napredovanja u struci.

Valencija je prekrasan mediteranski grad u kojemu ima aktivnosti za svakoga, od kulturnih, povijesnih, gastronomskih, turističkih… Ljudi su vrlo gostoljubivi, pristupačni i vrlo jednostavni. Osim izrazito visokih temperatura zraka, grad osvaja svojom jednostavnošću i smirenošću. U sklopu tečaja imali smo različite ture razgledavanja grada. Posjetili smo nekoliko muzeja, katedralu, znamenite građevine i trgove te doživjeli
Valenciju iz pozicije njegovih stanovnika. Upoznati smo s tipičnom valencijskom hranom i običajima.

Cijela edukacija prošla je u pozitivnom raspoloženju i ugodnom društvu. Sa svim sudionicama sam se vrlo dobro upoznala te smo dogovorile daljnju suradnju između naših škola.