Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica 

Dan ružičastih majica, Dan prevencije vršnjačkog nasilja ili originalno, Pink Shirt Day, dan je kada simbolično, odijevanjem ružičastih majica, skrećemo pažnju na problem vršnjačkog nasilja među djecom i mladima. Dan ružičastih majica obilježava se posljednje srijede u mjesecu veljači, kao što je to bilo i ove srijede, 24. veljače 2021. godine.  

Obilježavanje je započelo 2007. godine u dalekoj Kanadi nakon što je jedan dječak odjenuo ružičastu majicu u znak podrške svojoj majci oboljeloj od karcinoma dojke te je zbog toga doživio ruganje i verbalno nasilje. Sljedećih su dana i drugi učenici odijevali ružičaste majice iz solidarnosti prema tom dječaku. Običaj se ubrzo proširio diljem svijeta te ga i danas obilježavamo.   

Učenici naše škole obilježili su ovaj dan različitim radionicama, debatama, izradili su mnoge plakate i obojili majice u ružičasto te uredili školske hodnike ohrabrujućim sloganima kako bismo imali podsjetnik da su sve vrste nasilja nedopustive te da #nasiljeprestajeovdje.  

Učenici su sa svojim učiteljima i učiteljicama ponovno naglasili važnost tolerancije, uvažavanja i ljepote različitosti među svima nama te s nestrpljenjem čekaju da se okrene novih 365 dana mira i prijateljstva u našem školskom životu.