Glagoljaši posjetili otok Krk

U subotu 22. listopada 2022. u organizaciji Jasenke Štimac iz Društva prijatelja glagoljice učenici polaznici 101 lica glagoljice iz Osnovne škole Kajzerica (Zagreb), polaznici glagoljaške skupine iz Osnovne škole Dragutin Domjanić (Zagreb), učenici iz Osnovne škole Eugena Kumičića iz Velike Gorice i dio članova DPG-a posjetili su otok Krk.

Izlet na Krk imao je za cilj produbiti već stečene spoznaje o glagoljici i glagoljaštvu te naučiti nešto novo te steći nova poznanstva.

Po dolasku u grad Krk dočekao nas je gospodin Damir Kremenić, predsjednik Katedre Čakavskog sabora Kornić koji nas je proveo izložbom postavljenom u hotelu Dražica pod nazivom Živa glagoljica otoka Krka. Izložba je postavljena u vrijeme održavanja Međunarodnog znanstvenog skupa Glagoljaštvo – baština, tradicija, inovacija.

Nakon izložbe i slobodnog vremena koje smo proveli u šetnji Krkom gospodin Kremenić poveo nas je u ranoromaničku crkvicu svetega Dunata u Kornić gdje smo mogli vidjeti zanimljive mozaike s glagoljskim slovima i poslušati zanimljivosti o samoj crkvi i glagoljskim mozaicima.

Krenuli smo prema Jurandvoru gdje smo vidjeli repliku “dragog kamena hrvatske pismenosti” i poslušali izlaganje o svim relevantnim podatcima o Bašćanskoj ploči i o crkvici svete Lucije. Učenici su se odmorili u prekrasnom ambijentu Jurandvora te smo svoj put nastavili u Baški.

Veliko jugo i topao vjetar na poznatoj plaži učenici su iskoristili za šetnju, nakon koje su pojeli pizzu i te smo krenuli natrag za Zagreb.

Veselimo se ponovnom druženju koje smo dogovorili za vrlo skoro vrijeme.