Vesni s ljubavlju

Tijekom listopada 2022. učenici 8.a i 8.c u sklopu nastave Hrvatskoga jezika obilježavali Mjesec hrvatske knjige. Priključili su se projektu Vijeća Gradskih četvrti Gornja i Donja Dubrava “Vesni s ljubavlju” koja su okupila vrtiće i škole diljem Republike Hrvatske. Učenici su kroz projekt obilježili život i rad Vesne Parun, književnice koja je, između ostalog, dobar dio svojeg života provela u toj gradskoj četvrti.

Naši su učenici nakon istraživanja života i rada Vesne Parun pisali njen životopis. Brojna djela koje je pjesnikinja napisala učenici su slagali uz pomoć digitalnih alata pa je tako nastao WordArt uradak u kojem su kroz broj 100 naveli većinu djela Vesne Parun.

Daljnjim istraživanjem prisjetili su se nekih djela koja su čitali dok su bili maleni, a nakon toga čitali su i pjesme za odrasle.

Tehnikom oslikavanja stihova uočavali su pjesničke slike i stilska izražajna sredstva, otkrivali značenja poezije Vesne Parun.

Učenici Leo Ćatipović (8.a), Marita Šalinović (8.a), Marija Jakić (8.c) i Leonarda Sršen (8.c) uvježbali su priču o Mačku Džingiskanu i Mikiju Trasiju koju je u preko dvadeset slika oslikala Aleksandra Birta (8.a). Tako je nastala ideja o predstavljanju priče kroz butaj (malo drveno kazalište) koje se koristi u kamišibaju. Učenici su također našu školu predstavili čitanjem poezije.

U petak, 4. studenog 2022. nastupali su na otvorenju izložbe “Vesni s ljubavlju” u Narodnom sveučilištu Dubrava gdje je i sniman prilog za OTV u kojem su također sudjelovali.

Sve uratke naših učenika možete pročitati u knjizi

Virtualna izložba postavljena je na Facebook stranici https://www.facebook.com/profile.php?id=100085050322258

Prilog s OTV-a možete pogledati na YouTube kanalu naše škole https://youtu.be/BE5l9XZ2cxc