Plasman u finalnu etapu natjecanja „ZGHACK”

Reciklažni klub i Zeleni ficlek”

Ove godine se održava natjecanje u predlaganju rješenja na postojeće probleme u vezi zaštite okoliša i gospodarenja otpadom na razini Zagreba pod imenom ZGHACK“. Postoje dvije kategorije – za učenike 3. i 4. razreda te za one od 5. do 8. razreda.

ZGHACK se temelji na konceptu „green hackathona“ – strategiji učenja koja omogućuje učenicima da se suoče s današnjim ekološkim problemima i ponude svoje viđenje rješenja tih problema.

Cilj natjecanja je da učenici predlažu inovativna rješenja na probleme gospodarenja otpadom te ideje kako ga obraditi i ponovno iskoristiti. Ovo nije kao uobičajeno međuškolsko natjecanje u poznavanju gradiva nekog predmeta, nego je ovo natjecanje u kojem ne postoji više razina i ne traži se teorijsko znanje, nego razumijevanje i kritičko promišljanje te snalaženje u današnjici kao aktivan i poduzetan građanin te timski igrač.

Nakon selekcijskog postupka, u hackathon je ušlo  14 timova koji će se boriti kreativnošću i timskim radom za vrijedne nagrade. Tri najbolja tima će prema odluci žirija i publike (na prezentaciji ideja) dobiti određene nagrade, a škola najboljeg tima dobit će i kao nagradu uređenja okoliša.

Natjecanje će se održavati od 20. svibnja 2022. do 22. svibnja 2022. kada će se prva dva dana izrađivati 3D prikazi ideja, a 22.5.2022. na Bundeku timovi će prezentirati svoje ideje.

Tim od pet članova koji čine Domagoj Valand, Petra Galić, David Perić, Jan Matanović, Ivano Juha te rezervni član Ivan Vlašić predstavljat će OŠ Kajzericu uz podršku profesorice Sunčane Mumelaš. Članovi tima članovi su R.K. (Reciklažni klub) koji se sa svojim rješenjem Zeleni ficlek” za problem zelenih otoka i reciklažnih dvorišta uspio plasirati među 14 najboljih timova.

Hvala profesorici Mumelaš na podršci, a R.K.-u čestitamo na uspjehu i želimo sreću u daljnjem odvijanju natjecanja.

Dodatno o natjecanju možete doznati ovdje.

Tekst napisali Domagoj Valand, Petra Galić, David Perić, Jan Matanović, Ivano Juha i Ivan Vlašić.