Osmaši u posjetu Vukovaru

Osmaši su 1. ožujka 2022., u sklopu projekta „Posjet osmih razreda Vukovaru“, posjetili naš najpoznatiji grad na Dunavu. Započeli smo dan predavanjem o Domovinskom ratu, a naši su učenici tijekom trajanja predavanja pokazali zavidnu razinu znanja o hrvatskoj povijesti.  

Nakon predavanja uslijedili su obilasci izložbenog prostora Memorijalnog centra Domovinskog rata, a potom svih ostalih memorijalnih mjesta u Vukovaru (Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put – Put spasa, Župa sv. Filipa i Jakova, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčara, masovna grobnica na Ovčari, Velepromet i Borovo Commerce).   

Uz memorijalna mjesta posjetili smo dva muzeja: Gradski muzej Vukovar i Muzej Vučedolske kulture u kojem su učenici, razgledajući arheološke eksponate Vučedola, posebno uživali.  

Kao i svi osmaši prije njih, na Ovčari i Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata tradicionalno su zapalili lampione.  

Cijeli smo dan završili pogledom s Vukovarskoga vodotornja – simbola ratnoga stradanja i otpora koji su pružali hrabri Vukovarci. U naš Zagreb vratili smo se ispunjeni doživljajima i nadom u bolju budućnost, bez rata i ljudskih stradanja. 

Dio atmosfere pogledajte na fotografijama.