Mirela Sučević, prof.

Učenje je proces koji počinje rođenjem i ne završava svjedodžbama i diplomama, već traje tijekom cijelog života. Djecu učimo raznim znanjima, vještinama i stavovima. Meni je posebno važno učiti djecu BITI i BITI ZA DRUGOGA.

Od najranije sam dobi osjećala poziv za odgajanjem djece i potrebu za likovnim i kreativnim izražavanjem te sam oduvijek željela biti „teta u vrtiću“ ili učiteljica. Završila sam srednju pedagošku školu Pedagoški obrazovni centar Bogdan Ogrizović. Kad sam otkrila područje odgoja, shvatila sam da je moja misija odgoj za vrijednosti te me put odveo na Filozofski fakultet na Odsjek za pedagogiju.

Radila sam u OŠ Lučko, kratko i u DV Hrvatski Leskovac, OŠ Augusta Cesarca, a sada radim u OŠ Kajzerica. U međuvremenu sam se stručno usavršavala i završila Medijaciju – nenasilno rješavanje sukoba, Cap – program i Čitanje i pisanje za kritičko mišljenje te napredovala u zvanje stručne suradnice savjetnice. Sudjelovala sam u pripremanju Priručnika za učitelje u osnovnim školama- Zdravstveni odgoj.

Od 2015. godine, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu imenovao me je vanjskom suradnicom na kolegiju Teorije i metodike nastave koji vodi dr. sc. Ante Kolak, docent na katedri za didaktiku. Mentor sam studentima pedagogije Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Održala sam niz predavanja i radionica za učitelje i vjeroučitelje te stručne suradnike.

Najomiljenije su područje moga rada pedagoške radionice socijalnih vještina koje provodim s učenicima od 1. do 8. razreda s ciljem odgoja za vrijednosti. To su radionice Mala škola životnih vještina, Budimo prijatelji i projekt Odgoj u solidarnosti – volonteri u suradnji s udrugom Zdenac. Područje, koje me još jako zanima, daroviti su učenici kojima se bavim u novije vrijeme. Posebno mi je drago surađivati s roditeljima jer roditeljstvo smatram najuzvišenijim pozivom. Želim pomoći svim roditeljima u odgoju njihove djece s porukom: Nemojmo se bojati biti roditelji. To nam je izvorna zadaća. Usmjeravati djecu, voditi ih, zrcaliti i štititi kako bi postali odgovorni odrasli ljudi spremni za život.

Misija je moga poziva vratiti djeci njihovo djetinjstvo i odgajati ih u skladu s vrijednostima nenasilne komunikacije, međusobnog prihvaćanja uz uvažavanje različitosti, poštivanja, solidarnosti, duhovnih vrijednosti s ciljem stvaranja suosjećajnog svijeta. Svijet možemo promijeniti ako promijenimo sebe, a mijenjanje sebe započinje mijenjanjem jezika i načina komunikacije.

Ono što želim u životu je suosjećanje, strujanje između mene i drugih utemeljeno na uzajamnom davanju od srca.“

Marshall Rosenberg