Energiju koristimo svakodnevno.  Služi nam za rasvjetu, pokretanje uređaja, automobila i drugih transportnih sredstava, za grijanje i hlađenje naših domova.

Potrošnja energije se stalno povećava. U posljednjih stotinu godina, potrošnja energija se i više nego udvostručila. Odakle dolazi sva ta energija? Većinu dobivamo sagorijevanjem fosilnih goriva kao što su ugljen, nafta i zemni plin. Ostatak energije proizvodimo koristeći obnovljive izvore energije poput energije vode, vjetra, Sunca, geotermalne energije itd.

Globalno zagrijavanje je naziv za povećanje prosječne temperature zemljine atmosfere i oceana. Promatrajući posljedice klimatskih promjena, nesumnjivo je, da je opstanak biljnih i životinjskih vrsta, a samim time i čovjeka, ugrožen. Stoga je krajnji trenutak, da svatko od nas, svojim odgovornim ponašanjem prema okolišu, štednjom energije i vode, te korištenjem obnovljivih izvora energije doprinese usporavanju klimatskih promjena i zaštiti životne sredine. Na taj način  sačuvat ćemo  planet  Zemlju za generacije koje dolaze.

Pogledajte što nam poručuju učenici 6. razreda naše škole  kako možemo uštedjeti energiju…

 

 

Čuvajmo energiju –  Martina Špoljar, 6.a

 

 

Štednja energije – Paula Pepelnik, Tonka Milanović, Donatela Žunić, Sara Tolić, Mia Bagarić, 6.b

 

 

Štedi energiju – Ana Vrhovac, Sana Pašić, Ella Juršić, 6.c

 

 

Intervju za okoliš – Jan Kovačić, Mihovil Čakarun, Niko Vučina, 6.c