OTPAD ne bi trebao završiti u smeću! To su one stvari koje nam više ne trebaju, ali se mogu ponovno iskoristiti, popraviti ili reciklirati.

SMEĆE je dio otpada koji završava na odlagalištima smeća, a često se odbacuje i u prirodu stvarajući pri tome divlje deponije.

OTPADAK je smeće koje je završilo u okolišu. Otpadom smo nazvali sve one stvari koje nam više nisu potrebne i želimo ih se riješiti. Najveći dio otpada iz kućanstva su otpaci hrane, papir i materijali za pakiranje (ambalaža).

U prirodi nema otpada. Priroda se brine da svaki izvor i korištenje tog izvora bude ponovno korišten i ugrađen kao podloga za neke druge procese. U prirodi postoji neprestano kruženje izvora i na taj način onemogućeno je stvaranje otpada. Ljudi korištenjem izvora iz prirode stvaraju otpad koji na neadekvatne načine vraćaju natrag u prirodu, pri čemu je kruženje tvari u prirodi narušeno. Dakle, otpad nastaje kao posljedica čovjekovog pogrešnog upravljanja resursima u prirodi.

Tekst preuzet:
http://www.cistoca-ri.hr/Pocetna/Edukacija/OTPAD-NIJE-SMECE!.aspx

Otpad treba reciklirati – ne odlagati.

Gospodarenjem otpadom smanjujemo troškove za sirovine, štedimo energiju, zdravije živimo i osiguravamo bolju budućnost svojoj djeci.

Učenici 6. razreda posjetili su Reciklažno dvorište Kajzerica.