Latvija – mobilnost učenika

Učenici OŠ Kajzerica i učiteljice Danijela Lokmer i Lidija Žugčić su u sklopu Erasmus akreditacije bili na svojoj prvoj mobilnosti u Latviji od 26. veljače do 1. ožujka.

Domaćin mobilnosti bila je škola Varmes pamatskola. Za vrijeme trajanja mobilnosti, učenici su bili smješteni u latvijskim obiteljima. Naši učenici upoznali su se s kulturom njihove zemlje, životnim vrijednostima, bontonom škole te kulturom lijepog ponašanja unutar zajednice.

Svakodnevno su boravili na nastavi i na taj način se upoznali s latvijskim sustavom obrazovanja. Sudjelovali su na raznim aktivnostima koje su za njih organizirane: robotika, klasični ples, tradicionalni latvijski folklor, večer društvenih igara, kviz s QR kodovima u knjižnici, lončarska radionica i lip sync. Organizirani su izleti u gradove Kuldiga, Saldos i Riga.

Učenici su se lijepo i zabavili i naučili o zemlji koju su prvi puta posjetili. Ovo putovanje će im zasigurno ostati u lijepom sjećanju.

Evo što i oni sami kažu kako im je bilo:

Karla Milaković, 7.b: Erasmus je odličan program koji nam je omogućio da  vidimo kako izgleda život i školovanje naših vršnjaka u Latviji. U jednom tjednu smo upoznali kako žive i kako  provode vrijeme u školi. Osim upoznavanja naših domaćina, imali smo i jedinstvenu priliku upoznati latvijske običaje, naučiti njihove tradicionalne plesove, a i obići gotovo cijelu Latviju. Za mene je ovo bilo jedinstveno iskustvo i jako sam sretna što sam bila dio grupe koja je dobila ovu priliku.

Vito Vučemilović, 6.d: Nakon mog povratka iz Latvije najviše me se dojmila obitelj Čaročinskis kod koje sam bio smješten.

Kako sam s njima provodio najviše vremena, dobro smo se i upoznali. Moj domaćin Arvis je jako sličan meni (ne fizičkim izgledom, ali osobnošću), isto smo godište i imamo dosta slične interese pa smo se i dobro slagali .

Iako njegovi roditelji nisu znali engleski, jako su se trudili (ponekad i Google translate-om 😉) da se sporazumijemo, ali najčešće bi to ipak bio Arvis (prevoditelj). Bili su jako zabavni i smiješni s pokušajima pričanja engleskog.

Kako oni imaju svoju tvornicu hrane te polja i traktore, vožnja traktora koju su mi omogućili bila je odlična. U Zagrebu nikad nisam imao prilike ni vidjeti takav traktor, a kamoli ga voziti. Toliko mi se svidjelo da mislim da bih stalno i svugdje mogao voziti traktor. Volio bih se jednoga dana (što prije 😊) vratiti kod njih.

Mishel Matikj 7.c: Latvija me jako lijepo ugostila svojom lijepom prirodom i dragim ljudima. Moji domaćini su bili odlični, jako su bili dragi prema meni i rado bih to ponovila. Latvija mi se jako svidjela, jedno nezaboravno iskustvo! Moji domaćini su se potrudili moj boravak napraviti što ugodnijim. Možda je država bila hladna, ali njihova srca su topla!

Emma Kukec 8.c: Razmjena učenika u Latviji bila je fantastična. Moja “obitelj” bila je jako gostoljubiva i draga. Priroda i putovanja bila su odlična. Stečeni prijatelji i iskustva bila su za pamćenje. Njihova je škola mirna i zabavna, a ujedno i opuštena bez buke i nemira.

Zahvaljujem se svima u Latviji koji su nam pružili ovako dobru zabavu. Hvala i Lienīte i Anniki koje su mi pokazale veličanstvenu prirodu Latvije.

Nika Bošković, 7.b: Latviju sam posjetila sa sedam učenika iz škole i dvije učiteljice. Posjetili smo jedno malo selo na zapadu Latvije. Boravili smo u drugim obiteljima. To mi se jako svidjelo jer sam naučila puno o latvijskoj kulturi i tradiciji. Svaki smo dan imali organiziran i svaki dan smo nešto novo vidjeli. Nosili smo njihove nošnje, posjetili smo puno gradova i naučili smo puno toga o Latviji. Učenici i djelatnici škole ljubazno su nas ugostili.

Najzanimljiviji događaj bio mi je obilazak Rige i ples u tradicionalnim nošnjama. Drago mi je što sam sudjelovala u Erasmus+ projektu i nadam se da će biti još prilika za putovanje.

Andrea Kolovrat 8.b: Latvija je zaista predivna zemlja. Država, za razliku od drugih, vrlo je čista, lijepa i tiha. Moja udomiteljska obitelj bila je fantastična. Do putovanja, hodanja, ili samo pričanja, uistinu sam se zabavila sa obitelji. Bila sam udomljena kod dječaka Markusa. Nisam imala nikakve poteškoće pričati sa Markusom, više sam stvorila jako čvrstu vezu između njega i mene. Stekla sam nove prijatelje u njihovoj školi, čak i razmijenila brojeve. Mogla bih reći da je ovo bio jedan od nezaboravnih putovanja na koje sam išla.

Bono Blažević, 8.a: Kada sam sletio u Latviju i stigao do svog domaćina mislio sam da će mi trebati više vremena da počnem pričati s učenicima iz škole. Zapravo uopće nisam morao čekati, svi su bili jako dragi i mogao sam lako pričati s bilo kojom osobom iz škole. Uspio sam razgovarati i s profesorima koji su predavali određene sate na kojima sam bio te su i oni također bili jako pristojni i bilo je zanimljivo slušati njihova predavanja (uz prevoditelja). Domaćin kod kojeg sam bio smješten mi je pokazao tradicionalnu hranu i prevodio mi je sve riječi koje nisam razumio. Jedino mi je žao što nismo duže ostali u Rigi, no sve ostalo što sam uspio vidjeti je bilo predivno.

Cvita Roković 8.b: U Latviji sam provela jako zabavan i zanimljiv tjedan. Ponekad smo zajedno s domaćinima provodili vrijeme u školi, a kada nismo bili u školi posjećivali smo okolna mjesta. U školi nismo samo slušali nastavu nego smo imali i razne aktivnosti. Najviše mi se svidio latvijski folklor i njihove narodne nošnje. Moji domaćini su me odlično ugostili i bili su jako dragi. Drago mi je što sam bila dio Erasmus projekta jer sam provela nezaboravan tjedan u Latviji i naučila više o njezinoj kulturi.

Na kraju mobilnosti, učenicima su dodijeljeni certifikati.

Sve novosti o projektu možete pratiti na Facebook stranici projekta Facebook .