3. a na Marsu!

Od šezdesetih godina prošlog stoljeća do danas prema Marsu su upućeni desetci svemirskih letjelica. Pritom je u prošlosti bilo puno neuspjeha. Mars je dugo čuvao svoje tajne. Mars je kao planet posebno zanimljiv jer se jedini uz Zemlju nalazi u nastanjivoj zoni oko Sunca. To znači da je možda, nekada davno, na Marsu bilo obilje tekuće vode pa čak i nekih oblika primitivnog života. Danas je Mars hladna i suha pustinja, no možda bi uz pomoć Zemljana, koji su vični tehnologijama, ponovo mogao biti nastanjen. Prije nego stvorimo prve stalne nastambe na Marsu, moramo ga detaljno istražiti; snimiti, napraviti karte, istražiti sastav tla, klimu, pokušati pronaći zamrznutu vodu ispod površine, pronaći način kako se zaštititi od Sunčevog zračenja, pokušati proizvoditi kisik na površini Marsa te razviti tehnologije za stvaranje energije i građevinskog materijala potrebnog za buduće naseljenike Marsa.  

Veliki korak u tom smjeru napravljen je misijom Perseverance (hrv. ustrajnost) u kojoj su se na površinu Marsa 2021. godine spustila dva robota; Perseverance na šest kotača i helikopter Ingenuity (hrv. domišljatost). Posebno je zanimljivo što će oni istražiti krater koji se zove Jezero i prema kojem vode dva kanjona naziva Neretva i Sava. Jezero je vjerojatno nekad davno bilo puno vode i u njega su se ulijevale rijeke Neretva i Sava. Imena ovih rijeka našla su se na Marsu u nastojanju Međunarodne astronomske zajednice da se na nebeskim tijelima nalaze imena planina, kratera, kanjona … sa svih krajeva Zemlje. Perseverance će se polagano i oprezno kretati površinom prema kanjonu Neretve, usput bušeći stijenje kako bi im odredio sastav i tragao za davno nestalom vodom. Za izbor najsigurnijeg puta, jer lako je zaglaviti u labirintu stijena i opasnog pijeska na strminama, Perseveranceu će pomoći helikopter Ingenuity koji će stalno snimati put ispred njega. Perseverance ima i uređaj za stvaranje kisika koji će po prvi put biti isproban na površini Marsa. Pored mnoštva kamera, Perseverance nosi i mikrofone i već je snimio huk vjetrova na Marsu. 

Bez obzira na domišljatost i upornost znanstvenika koji vode ovu misiju, sve to ne bi imalo smisla ako ne bi bilo interesa budućih znanstvenika koji će nastaviti istraživanje Marsa. Kako bi potakla interes za Mars, NASA je omogućila Zemljanima da svoja imena upišu u tri silikonska čipa koja su pričvršćena za trup Perseverancea, a na njima se nalazi skoro 11 milijuna Zemljana, među kojima je i cijeli 3. a razred OŠ Kajzerica i njihova učiteljica Jasminka Viher. Svaki je sudionik od NASA-e dobio potvrdu da se njegovo ime nalazi na Marsu. Učenici 3. a razreda ovu misiju prate s posebnim zanimanjem i igrajući se uče o svemiru. Neki će od njih jednog dana možda i sami postati inženjeri i znanstvenici te istraživati svemir i smišljati buduće svemirske misije.  

Robot Perseverance (Ustrajnost) upravo istražuje površinu Marsa i na sebi nosi tri čipa s 11 milijuna imena Zemljana, među kojima i cijeli 3. a OŠ Kajzerica s učiteljicom Jasminkom Viher.
Roboti Perserverance i Ingenuity spustili su se u krater Jezero i kreću se prema nekadašnjem ušću rijeke Neretve.
Površina Marsa je kamenita i pješčana pustinja.
Helikopter Ingenuity izviđa teren ispred robota Perseverance kako se on ne bi izgubio u labirintu kamenja i opasnog pijeska na strminama.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje korisničkih usluga te za olakšavanje navigacije našim stranicama.